2013. február 23., szombat

kötés

A január jelentős részét a szüleimnél töltöttem, mivel P. sokszor vidéken volt hét közben. Már régóta szerettem volna megtanulni kötni, így nagyon megörültem (és meghatódtam) mikor egyik este Anya egy gombolyag fonallal és egy pár kötőtűvel várt, hogy kezdjek neki egy babatakarónak. Soha nem fogom elfelejteni ezt a bátorítást és finom gondoskodást, amivel várt. Vannak dolgok, amit sok helyről meg lehet tanulni, elsajátítani, tökéletesíteni, de valahogy teljesen más értelmet nyer, ha a szüleinktől tanuljuk, velük gyakoroljuk. És bár már rég nem vagyok gyerek, ez most mégis így volt a legszebb nekem.
Szóval nekikezdtünk a tanulásnak. Az első darabok lassan és csúnyán indultak, de azért szép lassan belelendültem. Az esték a közös vacsora után - a régi szép idők helyett, ahol heten ültük körül az asztalt, most csak hárman voltunk - előkerültek a kötőtűk és csattogtunk rendíthetetlenül. Közben Apa hol elment olvasgatni, hol ottmaradt beszélgetni és mosolygott a kis kötőkörünkön, aztán sokszor öcsém bejelentkezett skype-on Londonból, szóval elvoltunk mint régen a fonóban. :) 
Azóta sokat tökéletesedett a tudásom - már ha lehet így nevezni azt, hogy a legegyszerűbb kötési módon fűzöm a szemeket ezrével egymás után.. - és ezzel telik sok este így tél végén itthon. Mindig öröm, ha egy új szín következik ezen az újabb darabon. Azt hiszem jövő télen sem lesz kérdés, mivel töltöm a pihenős estéket, mikor a legjobb itthon ücsörögni, zenét hallgatni, beszélgetni és közben kötni, kötni, kötni..12 megjegyzés:

 1. Gyönyörü!!! Nekem is el kell kezdenem...

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szép :) Juli! És igen, nálunk is anyu volt a nagy kötő... a mai napig mesterműveket kreál, ha ráveszi magát és a csuklóit, hogy ne durranjanak be. De te még fiatal vagy, így ezer meg egy meglepetést varázsolhatsz elő a fonalakból. Legyen sok örömöd benne. És a babatakaró kinek lesz? :)

  VálaszTörlés
 3. I really like your scarf. (well, I guess it is a scarf) - nice colors. I don't understand your language (well, actually, I don't even know what language this is), but I have seen on an other blog, you understand english :)
  What stitches do you use? It looks nice. I especially like the border. How do you do it? Mine always looks so untidy.

  thanks for your answer, andrea

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. The language is Hungarian. :)
   It will be a baby blanket - a gift to someone!
   I use the garter stitch. I haven't found any video that shows exactly what I am doing, but here is one, that is almost shows my method:
   http://www.youtube.com/watch?v=D5w00hkA7NU
   The only difference is the first stitch, I do totally the same there as for the middle stitches! I think this and the last stitch is the important ones to get the border nice! And make sure you tighten it a little for the first two stitches in the row. Hope this helps?! :)

   Törlés
  2. thank you for your answer. I will try this for my next project. (another scarf ;) )

   well Hungarian is an interesting language. I don't understand a word. ;) but I think you would think the same about Swiss-German (I'm from Switzerland)

   Törlés
 4. mindig elfelejtem megkérdezni, hogy ehhez a takaróhoz hanyas kötőtűt használtál? kösszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hú, azt hiszem 4-eset. A fonalra amit veszel, mindig rá van írva, hogy kb mekkora kötőtűt használj.
   Ezen a fonalon 3-3.5 volt ha jól emlékszem, de szerintem 4-eset használtam...

   Törlés
 5. Tudom hogy nagyon régi ez a bejegyzés, de ha esetleg jársz erre megkérdezhetem hogy milyen nevű/márkájú fonalat használtál a takarókhoz? Nagyon kíváncsi vagyok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem, te meg vissza-vissza nézel, hátha válaszolok! :)
   Nem tudom a nevét, de ha jól emlékszem, a Müllerben vettem. Mivel első darab volt, nem akartam nagyon drága fonalat venni, így az ott fellelhető, elég olcsó, alap fonallal próbálkoztam. Kicsit bolyhosodik a használat során, de más baja nincs. :)

   Törlés
  2. Igen, visszanézek, köszi a válaszod. Dejó, nem is gondoltam a Müllerre, pedig tudtam, h árulnak fonalat is.
   Én végül gyapjú és alpakka tartalmú fonalat vettem :).

   Nem lesz új bejegyzés? Szerettem a blogotok olvasni...

   Törlés