2012. október 26., péntek

kenyér

Most, hogy jön az ősz és a tél, jó, ha minél többet van használatban a sütő, hogy ontsa a meleget és az illatokat. Erre a célra nincs is alkalmasabb sütnivaló, mint ez a kenyér, aminek előkészítéséhez kb 2 x 5 percre van szükség, a sütési idő viszont egy teljes óra.
A hozzávalók (a bögre kb 2.5 dl-es):
- 3 bögre liszt 
- 1.5 bögre víz
- kb egy harmad csomag élesztő
- 3 pici mokkáskanál só
Mivel igazi élesztőt használok, ezért egy fél bögre vízet felmelegítek, beleszórok egy pici cukrot és abba morzsolom az élesztőt. Míg a mikróban melegedik a víz, addig kimérem a lisztet, majd rázúdítom az élesztős vizet és még ami kell, hozzáadom a sót és egy fél perc alatt jól összedolgozom. Egy folyós massza lesz belőle, kézzel nem érdemes belenyúlni, mert nagyon ragad. Ha ez megvan, lefedem egy konyharuhával és 10-12 órát pihenni hagyom. Mikor újra előveszem, jól megkelt állapotban van, megint összedolgozom durván két mozdulattal, majd egy jól belisztezett gyúródeszkára öntöm, áthajtogatom párszor és megint picit pihenni hagyom. Addig belemegítem a sütőt 250 fokra és előmelegítem a sütőedényt - erre egy laharcolt pataki tálat használok, de szerintem bármilyen kerámia edény jó, ami lefedhető. Ennek alját beszórom liszttel, hogy ne tapadjon le a tészta, majd mikor beledobom a még mindig elég laza masszát, az oldalára is szórok egy kis lisztet. Lefedve kb 40-45 percig sütöm. Aztán leveszem a fedelet és további 15-20 percig sütöm, hogy megpiruljon a külseje.
A receptet itt találtam, ehhez képest változtattam néhány dolgot - pl. nem szórakoztam azzal, hogy BL 80-as lisztet keressek, így is működik a dolog, de biztos az is számít valamit. Meg valahogy szeretem az igazi élesztőt. És azt vettem észre, hogy jobb tovább lefedve sütni, így se mindig sül meg teljesen a közepe, míg a külseje nagyon hamar ropogós lesz. 
Frissen is nagyon finom, de másnap könnyebb vágni a roppanós héjat. Olaszos hangulata van ennek a kis cipónak, érdemes lehet kipróbálni olajbogyót beleaprítva is. No, ennyi a nagy kenyérsütési tudomány nálunk.






5 megjegyzés:

  1. Hmmmmmmm...
    Majd szívesen megkóstoljuk!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nagyon jól sikerült a kenyered! :) Már én is gondolkodtam azon, hogy a jénai helyett római tálban kellene sütnöm. Te beáztattad a tálat sütés előtt? Köszi! Iza

    VálaszTörlés
  3. Szia Iza! Nem áztattam be a tálat (kéne??). Próbáld ki, nagyon egyszerű és finom lesz!

    VálaszTörlés
  4. A tálam használati utasítása szerint be kell áztatni sütés előtt a tálat. Eléggé macerás művelet (mosogató kipakol stb.), nem nagyon kedvelem, de igazából eddig nem mertem kihagyni. Nagyon örülök, hogy megláttam nálad, hogy nem áztatod, és ki is fogom próbálni. Köszi a tippet!!! Üdv. Iza

    VálaszTörlés
  5. de ha azt írja a használati utasítás, akkor szerintem te csinálod jól! :))
    bár a recept szerint előmelegített tálba kell tenni a tésztát (én csomószor nem melegítem elő, mert akkor macerás kiszedni, megfogni, lefedni..) - így mire belekerül az anyag már tuti megint száraz..
    na, de nem értek hozzá túlzottan.

    VálaszTörlés