2011. december 4., vasárnap

padlófűtés

A fűtés az érdekes kérdés. Miből lehet eldönteni, hogy melyik fűtés ideális az adott lakáshoz? Persze, gázzal fűtenek általában. Itt a lakásban eredetileg két fatüzelésű cserépkályha volt, ezeket idővel átalakították gázüzeműre. Ezeket bontottuk el még szeptemberben, és valami olyan megoldást kerestünk, ami vizuálisan nem rontja a 100 éves lakás hangulatát, de a funkcióját is ellátja. Mivel a nagy belmagasságú lakás hallatán nagyon sok ember megkérdezte, hogy fogjuk ezt kifűteni, ezen tényleg kénytelenek voltunk elgondolkodni. A megoldásnak az tűnt logikusnak, hogy ne fűtsük fölöslegesen a mennyezeti régiót, helyette a járófelület legyen fűtve, mert ott többet tartózkodunk:) Így a hagyományos fűtés helyett, amikor már csak a visszahűlő levegővel találkoznánk, a padlófűtés mellett döntöttünk, ami a teljesen láthatatlan technikai megoldása miatt még a vizuális igényeinket is kielégíti. A szokásos gázkazános padlócsőben tekergő melegvíz kialakítás mellett most az infra fűtőfilm agyonreklámozása zavart be a képbe. Ez egy elektromos fűtés, ahol vékony fóliatekercsre nyomtatott grafitcsíkok kapnak áramot, és ez sugározza a hőt. Ami méginkább ebbe az irányba terelgetett, hogy az egyszeri beruházás költsége jóval kevesebb mint egy melegvizes fűtésé. Az üzemeltetésről nem derül ki sokminden addig, amíg be nem kerül az adott lakásba, úgyhogy minden fogyasztási előkalkulációt, amik persze olcsóbbra hozzák ki a hagyományos fűtésnél, szekptikusan kezeltünk. Így jó kis kísérletként felfogva, belevágtunk ebbe a fűtésbe. A fűtőfilmet az egyik legkedvezőbb árú forgalmazótól megrendeltük, a szerelést viszont az internetre feltöltött videójuk alapján a forgalmazó nélkül saját kivitelezésben oldottuk meg. Cs. barátunkat még a gondolkodási fázisban megkérdeztük, hogy mit gondol erről a fűtésről, majd mikor belevágtunk felkértük a gyakorlati részhez is. A telepítés nagyon gyorsan ment, és pár mozdulatsor folyamatos ismételgetésénél nem volt több a tennivaló. Amihez nem kellett gondolkodni, azt mi csináltuk, amit odafigyeléssel kellett végezni az volt Cs. terepe. A fűtőfilmet közvetlenül a hőtükörfóliára terítettük le. Helyiségenként kitaláltuk a szabást, amit egyszerűen ollóval méretre vágtunk, majd Cs. az elektromos tápláláshoz sarukkal és vezetékekkel kötötte össze a fűtőlepedőt. Az egész filmet és a hozzá tartozó kábeleket ragasztócsíkokkal rögzítettük a hőtükörfóliához, a kényes végződéséket pedig speciális vízhatlan szigetelőragasztóval zártuk le. Az első próbák melegséggel töltöttek el alul/belül:) Jó érzés volt, hogy az egésznapi legózásnak megvolt az eredménye, és hogy a másnapra betervezett padlóöntés előtt sikerült befejezni ezt a fázist.
--- 2011.11.13. ---

6 megjegyzés:

 1. olyan jo titeket latni!!! alig varom, hogy ott legyunk!

  VálaszTörlés
 2. miért bontottátok le a cserépkályhát?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. a lakásban sok minden eredeti volt, de a cserépkályha nem. 60as években kerülhetett ide, bontás után látszott az eredeti kályha nyoma a padlón. másrészt a gázművek és kéményseprő hozzájárulás, szakvélemény, átvétel, ellenőrzés díjrengeteget ki akartuk hagyni.

   Törlés
 3. Végigolvastam a blogotokat, először is GRATULÁLOK ! Ezt a posztot többször is elolvastuk, nagyon hasonló a dilemmánk - nagy belmagasságú lakás, kéménybáleléssel együtt, melegvizes padlófútés plussz parkettás szobába radiátor, kazán, szerelés, engedélyek együtt hatalmas tétel (csak a kémény-ügy 574ezer+Áfa!) Elektromos padlófútésről rengeteg a reklámanyag, de használati tapasztalatokat nem oszt meg senki. A gázszerelő persze azt mondja, hogy kifizethetetlen lesz a villanyszámla... Szerinte, a jelenlegi gázszámla azért horribilis - annak ellenére, hogy fáztunk télen- , mert konvektorokkal van megoldva a szobák főtése, és ha kicseréljük a bejárati ajtót. plussz az ablakokat felújitjuk, akkor melegvizes padlófútéssel jelentősen lecsökken a gázszámla . (csakhogy, a beruházási költségek még igy is 10 éven túl térúlnének meg a mi 70 nm-es lakásunk esetében) Nektek milyen tapasztalatotok van a fűtésetekkel, jó döntés volt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia kedves Névtelen!
   Bocsánat a késői válaszért, remélem még aktuális a kérdés és segítenek a tapasztalataink:
   Igen, nekünk maximálisan bevált az infrafűtés! Nem fizetünk horribilis összegeket, sőt, megkockáztatom, hogy kevesebbet is, mintha gázzal fűtenénk! DE azért ehhez tudni kell, hogy nem rövidnadrágban és ujjatlanban rohángálunk itthon télen, és nem lakótelepről vagy konvektoros fűtésű lakásból jöttünk. Vagyis nem voltunk eleve sem hozzászokva a 24-25 fokos hőmérséklethez. Mi 21-22 fokra fűtünk csak fel.
   Ami még az előnye, hogy minden szobában külön termosztát van, nem kell mindenhova ugyanúgy befűteni, ill. tök jól programozható, hogy mikor nem vagyunk itthon, kikapcsoljon, de mielőtt hazaérünk, felfűtsön.
   Ami érdekes, hogy a kis helyiségekben sokkal melegebb a padló, mint pl a nappaliban.
   És nem meleg levegőre kell számítani, hanem egy meleg érzetre. Elvileg ez a tárgyakat fűti, nem a közeget. Olyasmi, mintha egy friss tavaszi levegőben lennél, maga a levegő nem meleg, de mégsem fázol.
   Remélem picit segített, majd érdekelne, mit döntöttetek!
   J.

   Törlés
  2. Nagyon szépen köszönöm a választ. Ne haragudjatok a "névtelenért" de nem szoktam kommentelni, igy gyakorlatlan vagyok ... Akartam először privat üzenetet kúldeni, de nem találtam a blogon e-mail cimet. Annyi fejlemény van a mi ügyünkben, hogy készült egy számitás az egyik cégnél - akik nekünk szimpatikusak voltak :) - és az eszközök költsége termosztátokkal együtt 1 millió körül van (a fél lakásban megmaradna a parketta, oda infrapaneleket terveztek a mennyezetre) Egy extrém hideg hónapra kiszámolták a villanyszámlaköltséget folyamatos 22 fokos hőmérsékletre - nem kevés, de ilyen "extrém hónap" maximum 1 van egy évben, 5-6 hónapig pedig egyáltalán nem fűtünk, Amikor senki nem lakott a lakásban hónapokig, akkor sem volt 16 foknál kevesebb télen, a fútetlen lakásban - hála a 80cm-es falaknak,,,
   Mi sem szeretjük a nagy meleget, szerintünk is 21-22 fok az ideális. Nagy belmagasságú lakásban pedig hiába meleg a levegő fejmagasságban, ha a lábad lefagy (bundacipő rövidujjú felsővel) - nem komfortos érzés égyáltalán.
   Mindenképpen beszámolok a döntésről, és még egyszer, köszönöm a választ , Nagyon nagyon jónak tartom a blogot, amit készitettetek. Kedves, informativ, profi a fotódokumentáció, és aki végigolvassa (mint mi :) erőt merit a "megpróbáltatásra" abból, ahogyan ti szervezetten, "praktikusan" fölösleges, divatos hülyeségek nélkül, gyönyörű otthont teremtettetek. Csak GRATULÁLNI tudok még egyszer (látjátok, lett rajongótok :-)
   Maria

   Törlés